fbpx

 

Persuasiunea o influență pozitivă a celor din jur?

Pentru a avea o comunicare de impact prin care să-ți atingi obiectivul este necesar să cunoști o serie de aspecte pe care poate azi nu le aplici (diferența dintre persuasiune și manipulare).

Primul aspect de comunicare pe care este foarte bine să-l cunoști este diferența dintre cele 2 concepte deci, am  început cu a extrage cele doua definiții din dex pentru a discuta pe marginea lor.

Ce este manipularea

A influența prin diverse mijloace modul de a gândi și de a acționa al unei persoane sau al unei colectivități.A manevra, prin mijloace de influențare psihică, o persoana , o comunitate sau o masă de oameni la acțiuni al căror scop aparține unei voințe străine de interesele lor; a influența opinia cuiva

Ce este persuasiunea

Acțiunea, darul sau puterea de a convinge pe cineva să creadă, să gândească sau să facă un anumit lucru.

Practic ambele schimbă modul de gândire al unei alte persoane, conving, însă diferența constă în faptul că manipularea o face împotriva voinței persoanelor manipulate și a intereselor acestora.

Persuasiunea poate fi mai aproape de inspirație iar manipularea este mai aproape de obligare, constrângere prin mijloace psihologice în loc de cele fizice.

Unii oameni încearcă să ne scadă stima de sine și să ne facă să ne simțim nesiguri și vinovați.

Nu este întotdeauna ușor să realizezi că ești victima strategiilor de manipulare.

Cu toate acestea, este important să învățăm să recunoaștem aceste tehnici, deoarece ne-ar putea dăuna grav și ne-ar putea crește nesiguranța. Trebuie spus, însă, că există forme de manipulare psihologică la diferite niveluri, chiar și zilnic, care nu par să producă un asemenea prejudiciu ireparabil sau pentru care nu este necesar să te trezești mereu în defensivă.

Unele forme de manipulare sunt folosite și în educație sau în relațiile noastre zilnice.

Așa că este important să învățăm să distingem când suntem victime ale comportamentelor toxice și patologice și când, în schimb, ne confruntăm cu forme de manipulare zilnică pe care le putem învăța să le gestionăm prin experiență.

Manipularea poate avea o influență asupra diferitelor sfere ale ființei noastre, de la manipularea emoțională la manipularea psihologică. De fapt, manipulatorul patologic încearcă să identifice „butoanele”, adică punctele slabe ale victimelor, pe care să se folosească.

Manipulatorul își ascunde agresivitatea și nu își dezvăluie intențiile reale. Acest punct este crucial pentru ca manipularea să aibă succes.

Manipulatorul are capacitatea de a identifica slăbiciunile victimelor sale și este capabil, pornind de la aceste slăbiciuni, să creeze adevărate scheme de manipulare.

Insensibilitate, lipsa de vinovăție și detașare emoțională: manipulatorul nu are nicio reținere în a-i face rău victimei sale dacă acesta îi servește scopului.

Este important să înțelegi că dacă ai în minte obiectivul tău în timpul conversației, nu vei obține rezultatul pe care îl dorești.

Ceea ce trebuie să faci este să te pregătești înainte de discuția cu interlocutorul tău, în cazul nostru întâlnirea de vânzare.

Și să-ți setezi intenția și apoi obiectivul.

Ce înseamnă setarea intenției? 

Cum diferă intenția de obiectiv?

Este o diferența subtilă între persuasiune și manipulare, dar această diferența nu se vede în comunicare, pentru că ambele folosesc aceleași tehnici avansate de comunicare.

Ceea ce deosebește persuasiunea de manipulare este doar intenția vânzătorului:

Dacă are ca singur scop să închidă vânzarea, cu orice preț, atunci este manipulare pentru că nu ține cont de faptul că ție poate nu ți se potrivește ceea ce vrea să-ți  vândă.

Dacă vânzătorul are ca scop să te ajute, să se asigure mai întâi că produsul/serviciul ți se potrivește, este ceea ce tu ai nevoie, și te conduce spre cumpărare, atunci este persuasiune

Acestea fiind spuse, dacă vrei să pui în practică, înscrie-te acum  în Programul  “5 Pași că să-ți Crești Vânzările”

Click aici pentru a afla detaliile ofertei!

Pentru vânzările tale!

Distribuie cu prietenii tăi